Muzikale culturen ontmoeten elkaar tijdens familieconcert Mundo Sonora

Artikel: https://www.rodi.nl/dijkenwaard/uit/325728/muzikale-culturen-ontmoeten-elkaar-tijdens-familieconcert-mundo

DIJK EN WAARD – Orchestre Partout – een orkest met muzikanten uit alle delen van de wereld – treedt zondagmiddag 19 februari op in Cool kunst en cultuur met ruim zestig muzikanten van fanfare Hou en Trouw, bewoners van azc Heerhugowaard en muzikanten van het Accordeonorkest. Het familieconcert Mundo Sonora wordt een inspirerende, kleurrijke en muzikale middag vol nieuwe ontmoetingen voor jong en oud.

Wereldmuziek

Speciaal voor het concert in Cool selecteerden muzikanten van Orchestre Partout hun mooiste liefdesliedjes. “De muzikanten komen uit Syrië, Yemen, Egypte, Iran en Oost-Turkestan. Samen vormen ze een band met een kleurrijk repertoire. Stompende Koerdische dans vermengt zich met Punjabi-liefdesliedjes en Iraanse folk. Muziek is een taal die, ongeacht afkomst, cultuur en taal, verenigt”, aldus muzikaal leider en Orchestre Partout-oprichter Ted van Leeuwen. “Alle liedjes worden opnieuw gearrangeerd zodat ook de amateurmuzikanten, die misschien wat minder bekend zijn met wereldmuziek, de nummers kunnen spelen.”

Deze jonge en wat oudere muzikanten uit Dijk en Waard brengen op hun beurt hun eigen muzikale kleur in. “Zo ontstaat een muzikale kruisbestuiving tussen wereldmuziek en westerse (pop)muziek en worden muzikale culturen vermengd zonder hun eigenheid te verliezen.”

Uitlaatklep

Orchestre Partout organiseert gedurende het hele jaar wekelijks muzieklessen en repetities in azc Heerhugowaard. “In een omgeving vol Babylonische spraakverwarring ontstijgt de muziek taalbarrières en biedt het een universele uitdrukkingsvorm”, licht producent Titia Bouwmeester toe. “De muziek dient als uitlaatklep. Azc-bewoners mogen niet werken en hun tijd bestaat veelal uit wachten. Door samen muziek te maken kunnen azc bewoners zich ontwikkelen, geloof in eigen kracht hervinden en hun sociale isolement doorbreken.”

Muzikale familie

Cool kunst en cultuur biedt azc-bewoners en statushouders de mogelijkheid om het concert gratis te bezoeken. “Zo bieden wij hen de kans om een Nederlands theater te bezoeken en ons theaterpubliek te ontmoeten”, vertelt Meike Wilms van Cool kunst en cultuur. ,,En natuurlijk om samen te spelen met (amateur)muzikanten uit de regio Ze maken kennis met een typisch Nederlandse cultuur: de wereld van de amateurmuziek en muziekverenigingen. Door het familieconcert Mundo Sonora kan een nieuw netwerk ontstaan tussen lokale muzikanten, zowel inwoners van Dijk en Waard als azc-bewoners en statushouders. Een nieuwe muzikale familie.” 

Medewerkers van organisaties die zich inzetten voor statushouders en vluchtelingen kunnen contact opnemen met Meike Wilms via meike@coolkunstencultuur.nl.

Boek met korting!

Ook onderdeel worden van deze kleurrijke muziekfamilie? Bezoek Mundo Sonora zondag 19 februari (aanvang 15.00 uur) in Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard. Lezers van Nieuwsblad Dijk en Waard kunnen het concert met € 2,50 korting bezoeken. Vermeld bij je reservering de actiecode ‘Rodi Media’ en bezoek de voorstelling extra voordelig! Reserveren doe je via www.coolkunstencultuur.nl of 072-5760955.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *